Schooltuinen Enkhuizen

Zo waait de hagel én natte sneeuw horizontaal aan ons voorbij op de schooltuin. En zo lopen de leerlingen al in een korte broek! Maart roert met zijn staart en april doet wat hij wil! 

De leerlingen zijn al weer een paar weken heerlijk bezig in hun eigen moestuintje. Uien, stengelui, dé aardappel, radijs, spinazie, een eigen bloementuintje! En nog veel meer………….

Het begon allemaal met een hele grote berg compost. Dampend en warm lag hij klaar om verdeelt te worden over de schooltuintjes. Iedere leerling heeft ongeveer 6-8 emmers compost verdeeld over zijn eigen moestuintje. Wat een bikkels! En terwijl ze er druk mee bezig waren konden ze goed zien, voelen én ruiken wat er allemaal in compost zit, en ontstonden en er ook veel vragen. Heel leerzaam om daar zo mee bezig te zijn! De berg was nauwelijks verdwenen of er lag al een nieuwe berg. Een berg houtsnippers! Wat een verassing om deze te mogen ontvangen. Alle looppaadjes van de schooltuintjes zijn goed zichtbaar, en de houtsnippers zijn een mooie organische aanvulling op de mooie losse grond van de tuintjes.

We gaan deze week lekker verder met het zaaien van de bietjes en de eerste sla wordt geplant. Dan proeven we tussendoor de eerste spinazie en een eerste plantje van de radijs. En hier en daar komen er al zonnebloemen op, en zelfs de goudsbloem laat zijn eerste blaadjes zien.

Met alle kleurrijke naambordjes, de eerste gewassen die opkomen en de bloemen die er straks staan in de pluktuin, is en wordt het een kleurrijk(er) geheel. Kom je een keer kijken als de pluktuin open is? Je kunt dan een mooie bos bloemen plukken voor een leuk prijsje en misschien zelfs een bolcourgette bemachtigen?

Je kunt het wekelijk verslag bekijken op de Facebook pagina van Schooltuinen Enkhuizen.