Geschiedenis

MEC De Witte Schuur  heeft in 2019 een omslag gemaakt van een centrum voor natuur- en milieueducatie naar een bezoekerscentrum met een kinderboerderij, hertenweide, natuurtuin en de schooltuinen. Onder de naam Bezoekerscentrum ‘Hertenkamp Enkhuizen’ gaan we sindsdien verderVanaf januari 2020 een nieuw pareltje in Enkhuizen, waar u van harte welkom bent om met de (klein)kinderen een bezoek brengen aan de kinderboerderij, de dieren te knuffelen en lekker buiten te spelen.

Stichting Milieu Educatie Centrum De Witte Schuur is op 1 oktober 1997 opgericht als een centrum voor Natuur- en Milieu Educatie (NME). Het is gevestigd binnen de vestingwal van Enkhuizen in het Wilhelminaplantsoen. Een heemtuin en een hertenkamp omringen De Witte Schuur. De gebouwen zijn van oorsprong onderdeel van het Sprookjesbos van Enkhuizen.

Sinds de opening neemt De Witte Schuur een groeiende educatieve en sociaal-maatschappelijke functie in binnen Enkhuizen en de regio West-Friesland.

Korte geschiedenis: MEC De Witte Schuur

Het initiatief
Stichting Natuur- en Milieu Educatief Centrum Enkhuizen e.o, genoemd MEC De Witte Schuur, is in 1997 opgericht. Vanaf 1992 zijn de voorbereiding voor het oprichten van het milieu centrum gestart. Het initiatief werd gestimuleerd en ondersteund door de gemeente Enkhuizen. Aanvankelijk zal de stichting volledig op vrijwilligers draaien.

Koerswijziging

In 1999 is gebleken dat enkel op vrijwillig basis de doelen van de stichting niet bereikt kunnen worden. De gemeente heeft destijds voorgesteld om van de mogelijkheid “gesubsidieerde banen” (toen “Melkert baan” geheten daarna ID baan en nu DUP) gebruik te maken. In 1999 is de eerste vaste medewerker aangesteld. Een nieuw plan voor “professionalisering” werd opgesteld. Het uitgangspunt van dat plan was 2 vaste beroepsmedewerkers. In dat kader is er in september 2000 nog een medewerker aangetrokken. Tot 2004 is De Witte Schuur door 2 medewerkers, op basis van de gesubsidieerde baan, draaiend gehouden.

Op weg naar professionele organisatie
In 2004 heeft de gemeente Enkhuizen besloten om voor MEC De Witte Schuur 1 regulier betaalde beroepskracht mogelijk te maken, dit in de veronderstelling dat de 2e formatieplaats ook omgezet zal worden. In 2004 heeft het centrum nog een medewerkster aangetrokken op basis van een gesubsidieerde baan. In de zomer van 2005 is de coördinator voor 50% voor het dagbesteding-project kinderboerderij.

1992 start voorbereiding oprichting.
1997 oprichting milieucentrum met alleen vrijwilligers.
1999 inzetten van 1 gesubsidieerde baan als coördinator.
2000 plan professionalisering = professionele betaald werkkracht; inzetten van gesubsidieerde baan als 2e formatieplaats.
2002 2e formatieplaats wordt ingevuld door een administratieve medewerker.
2004 1 regulier betaalde baan (coördinator) + 1 gesubsidieerde baan.
2005 1 regulier betaalde baan + 2 gesubsidieerde banen. De coördinator is 50% gedetacheerd i.v.m. dagbesteding en een beroepsmedewerkster voor educatie is aangetrokken.
2006 1 regulier betaalde baan gedetacheerd voor 50% en 50% educatieve medewerkster op projectbasis.
2007 1 regulier betaalde baan voor coördinator en educatief medewerker + enkele vrijwilligers.
2009 3 reguliere betaalde banen: 1 FTE coördinator, 0.5 FTE educatief medewerkerster en 0.3 FTE administratief medewerkster + enkele vrijwiligers
2014 Overname van het beheer van de Schooltuinen Enkhuizen
2019 Overgang naar een Bezoekerscentrum Hertenkamp Enkhuizen. NME is een afdeling binnen de gehele organisatie.