Schooltuinen Enkhuizen

Jaarlijks werken ongeveer 200 leerlingen uit groep 6/7 van de basisscholen in Enkhuizen in hun eigen schooltuin. De schooltuinen bevinden zich aan het fietspad Wethouder Jan Visserpad. De lessen worden door onze professionele schooltuinleerkracht begeleid. De actualiteiten van het groeiseizoen kun je het beste volgen op de Facebookpagina schooltuinen Enkhuizen.

Van april tot oktober komen de klassen elke week naar de tuin voor een les. Tijdens de schoolvakanties is de tuin een aantal keer geopende en leerlingen komen om hun tuintjes te onderhouden én te oogsten. Het enthousiasme op deze momenten is groot en we zien veel leerlingen met ouders, broertjes, zusjes opa’s en oma’s. 

De schooltuin biedt een rijke leeromgeving, waar leerlingen vanuit een praktijksituatie leren over de teelt en verzorging van groente- en bloemgewassen en de levenscyclus van een plant van zaad tot zaad.

Tegenwoordig groeien kinderen op in een wereld, waarin meer en meer ‘virtueel wordt geleefd’ en waarin de afstand tussen de mens en de natuur groter wordt. Wij zijn van mening dat schooltuinwerk in de huidige samenleving aandacht verdient, omdat tuinieren en het zien groeien van je eigen voedsel bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Kinderen vinden hun eigen gewassen lekkerder en ontwikkelen betere eetgewoonten. Daarbij is er al op jonge leeftijd. aandacht voor aansluiting op de arbeidsmarkt in een regio van zaad- en landbouwbedrijven.

Pluktuin
Een klein stukje van deze tuin is ingericht als een pluktuin, speciaal voor de inwoners van Enkhuizen. In de pluktuin kunnen belangstellenden de bloemen en/of kruiden die op dat moment beschikbaar zijn, plukken en tegen betaling meenemen. Mensen die met moestuinieren willen experimenteren kunnen hier mee werken en van de praktijk leren.  

De activiteiten van de schooltuin
worden mede mogelijk gemaakt door:

Hoofdsponsor Schooltuin

Sponsoren Schooltuin 2023