Nico van de Haak op de fiets naar Montpellier

“Ik ben heel benieuwd hoe ik terug kom, wat voor nieuwe inzichten krijg ik onderweg en hoe ik ze, in mijn dagelijkse leven, ga toepassen. Eén ding is voor mij duidelijk, ik kom anders terug dan wie ik nu ben”

Op donderdag 5 augustus j.l., net na het middaguur, stapte Nico de Haan op zijn fiets en begon aan een fietstocht van maar liefst dertienhonderd kilometer van Enkhuizen naar Montpellier, aan de kust van de Middellandse zee. “ Ik hoop dat ik van de weg zelf kan genieten en niet gevangen blijf in mijn bezetenheid van ‘kilometer-productie’. Ik ben lid geworden van Sarvas, een wereldwijde organisatie van vredebouwers. Onderweg maak ik gebruik van dit netwerk en wil er ook een soort van een ambassadeur zijn. Ik verheug me op de verschillende ontmoetingen met mensen die ik nog nooit heb gezien. Tegelijk vind ik het ook erg spannend”. En spannend is het zeker! Tien weken lang in je eentje op avontuur ver over de grenzen van West-Friesland. “ Het is mijn missie, roeping en uitdaging om mijn horizon te verbreiden in Europa! Een uitdaging om mijn eigen grenzen, mijn controle zucht te overschrijden. Ik ben de motor; de inspiratie, de stroom die het aanzet (letterlijk en figuurlijk red.)! En nu moet het gebeuren. Niet dromen, maar doen!” – In ons gesprek, een uurtje voor vertrek spreekt Nico zijn dankbaarheid uit: “Ik ben gedragen, gestimuleerd en gesteund door Willem, Roxanne en collegea’s. Ze geloven in mij en hebben mij praktisch met de voorbereiding geholpen. Die dankbaarheid draag ik met me mee voor onderweg en mijn hart staat open en dankbaar voor alle hulp die ik onderweg zal ontvangen.”

Nico komt al jaren bij het Hertenkamp Enkhuizen in de dagbesteding. De droom van deze reis draait al geruime tijd als een film in zijn hoofd. Toen Willem Heijningen als begeleider kwam, begonnen de twee met de realisatie van deze film. Willem bezit een ruime technische onderbouwing en ervaring met sleutelen. Samen hebben ze een plannetje gemaakt waarbij Nico volledig energieneutraal en selfsupporting kan reizen. Een karretje met een zonnepaneel en een accu zal voldoende energie leveren om de fiets steeds op te laden. Wekenlang stonden Nico, Willen en collega Wim Smit te sleutelen en aan te passen. Deze materialen moeten immers ook nog 13000 km. kunnen doorstaan! Nu staat alles in de fietstassen ingepakt, de laatste check van de fiets, de kar en laatste instructies. Nico staat te stuiteren, klaar voor de start. Ook een fietsreis van 13000 kilometers begint bij de eerste slagen van het wiel .. …Bon voiage. 

Intussen fietst Nico weer terug naar Enkhuizen. In deze afgelopen maanden heeft hij veel ervaring op gedaan en uitdagingen doorstaan. Hij werd gevolgd en een beetje begeleid door Willem, begeleider van de dagbesteding. Wij zijn benieuwd naar zijn verhaal bij terug komst.