Maak kennis met onze dieren

In deze rubriek zetten we elke keer een dier in de schijnwerper. Deze keer het konijn. Omdat de chocolade-eieren  niet aan te slepen zijn en de paashaas erg druk in de weer is, geven we deze keer de prijs juist aan het verschil tussen een konijn en een haas!

Een konijn of een haas?
De (veld) haas en het konijn lijken een beetje op elkaar, maar er zijn veel verschillen. Niet alleen qua uiterlijk, maar vooral in leefstijl.  Konijnen zijn gezellige groepsdieren terwijl de haas, al bijna vanaf de geboorte, in zijn eentje leeft. Konijnen worden al duizenden jaren door de mens gehouden (gedomesticeerd). Dit is met de haas nooit gelukt! Door zijn leefstijl is de haas niet tam te krijgen en in gevangenschap zal de haas zich haast niet voortplanten. Een haas bij het (kerst)diner is ook een delicatesse! Die kun je van de jager krijgen.

Het is niet altijd makkelijk om het verschil tussen het wilde konijn en de haas te zien, maar hun leefstijl is volledig anders. In onze omgeving, in het polderlandschap, is de kans groot dat je juist een haas op het land ziet. In de zandgronden, bijvoorbeeld de duinen, is de kans juist groot dat je konijnen tegen komt. Zowel konijnen als hazen zijn prooidieren. Ze worden bejaagd door roofdieren zoals de vos en marterachtigen, door roofvogels  en ook door mensen (jagers). Ze hebben uitstekende zintuigen en kunnen zich verdedigen door snel weg te rennen of zich te verstoppen.

Alle verschillen op een rij:
Leefstijl: konijnen leven in groepen. Dit heeft als voordeel dat de dieren elkaar kunnen waarschuwen in geval van naderend gevaar zodat ze kunnen vluchten. Dat doen zij onder andere door hard op de grond te stampen. Konijnen zijn vooral in de avondschemering actief. De haas leeft in zijn eentje, al vanaf vlak na zijn geboorte! Alleen in de paringstijd zie je groepen rammelende hazen met elkaar bezig.

De nestkamer van het konijn ligt diep in het konijnenhol en is volledig ingericht met gras, stro en zachte donshaartjes van de buik en kraag van de moeder. De kleine konijntjes die naakt en blind geboren worden zijn hier veilig.

Het kraambed van de haas ligt verscholen onder struiken of een boom. Bij de geboorte zijn de jonge haasjes al volledig behaard. Ook de ogen zijn direct open. Na een paar dagen verlaten de jongen het nest. Vanaf dat moment zijn de jongen op zichzelf aangewezen. Ze komen dagelijks na zonsondergang nog wel even terug naar moederhaas om gezoogd te worden.

Uiterlijk verschil: (veld)hazen zijn groter en zwaarder dan wilde konijnen, ze hebben ook langere poten, vooral de achterpoten zijn langer. Hun oren hebben een zwarte punt. De oren van konijnen zijn relatief kort. De staart heeft bij de haas een zwarte bovenkant die hij bij het wegrennen naar beneden houdt, het konijn daarentegen houdt zijn staart omhoog waardoor de witte onderkant is te zien.

De ogen: hazen hebben amberkleurige irissen, terwijl de iris bij een konijn zich nauwelijks onderscheidt van de pupil.

konijn en has de verschillen op een rij