Nu te zien: het landkaartje
Het landkaartje is een oranje vlinder die we elke dag verwachten in de tuin! de vlinder dankt zijn naam aan het aderwerk op de onderzijde van de vleugel. Het landkaartje is een van de oranje (nymphalidae) dagvlinders van Nederland. Bijzonder aan deze vlinder is dat er twee vormen zijn. De eerste vlinders die we nu verwachten, de voorjaarsgeneratie, zijn oranje met zwarte vlekken terwijl de zomergeneratie zwart is met een witte band en rood-oranje streepjes op de bovenvleugel. De voorjaarsvlinder is ietsje kleiner dan de zomervlinder. De vlinder is goed te herkennen aan het aderwerk op de onderzijde van de vleugel. Deze is identiek bij alle vormen.
Zoals alle oranje vlinders van Nederland (nymphalidae) heeft ook het Landkaartje de brandnetel nodig als waardplant (de plant waar de rupsen op groeien)
Hoe zit het al weer met deze vlinder? sommige soorten vlinders zoals bij. de atalanta en de dagpauwoog brengen de winter door als vlinders (een soort van een winterslaap. Met de eerste zonnige dagen, soms al in februari gaan ze vliegen op zoek naar voedsel. Andere soorten overwinteren als een ei, als een rups of als een pop. Het landkaartje overwintert als pop, hangend aan een stengel in de kruidlaag. Vanaf eind april vliegt de vlinder uit. Deze 1ste generatie heeft een oranje kleur en is met wat kleiner (16 – 18 mm) dan de zomergeneratie. Ei-afzetting vindt plaats in de vorm van korte kettinkjes (tot 10 eitjes per streng) onder brandnetelbladeren. Rups: eind mei-begin juli en begin augustus-half september. Jonge rupsen leven in grote groepen bijeen in rupsennesten. Door de opwarming van het klimaat vliegt tegenwoordig ook een 3de generatie. (afbeelding uit internet)