Dierendag een geslaagd feest

Ieder jaar op 4  oktober vieren we dierendag. Die dag is niet zomaar gekozen.  In Wenen werd  in 1929  een grote vergadering georganiseerd voor dierenbeschermers van over de hele wereld. Tijdens deze vergadering bespraken ze hoe dierenmishandeling kon worden gestopt. Daarom staan we elk jaar op 4 oktober  stil bij de rechten en het welzijn van de dieren. Dit jaar hebben we juist op zondag 3 oktober dierendag gevierd!

Vooraf hebben we een rondje scholen gedaan. Alle klassen van groep 4 van alle scholen van Enkhuizen mochten mee doen met een kleurplaat wedstrijd. Uiteraard hebben we eerst de kinderen gesproken over dierendag. Tot onze verbazing wisten de kinderen helemaal niets over het bestaan van dierendag!

Terug redenaren realiseerden we dat dierendag is helemaal verdwenen uit het collectieve bewustzijn in Nederland. Nog enkel winkel maakt een extra reclame ter gelegenheid van dierendag en verder helemaal niets! Mijn gedachten splitsen zich in twee spoor …

1. Misschien is het welzijn van dieren al danig geïntegreerd in onze samenleving, dat het geen relevant onderwerp meer is?

2. dit is het bewijs dat als een onderwerp niet meer besproken wordt, dan bestaat het simpelweg niet! Dit laatste moedigt wel aan. Want de NME lessen houden de onderwerpen van natuur, wetenschap en milieu levendig en dat vinden we allemaal erg belangrijk!

Dierendag is heel leuk en leerzaam feest geworden met verschillende presentaties van de dierenambulance en in de kinderboerderij. Dieren liedjes dansjes met Lussie en uiteraard dieren schmink en grote dierenbingo!