De natuurtuin

De winter is de periode waarin de tuin tot rust komt. Alle leven trekt zich terug in de aarde en bereidt zich ongemerkt voor op het komende seizoen. Voor de tuinman echter, is de winter hét seizoen om met het grote onderhoud bezig te zijn, plannen te maken en alles gereed te maken voor straks … straks in het groeiseizoen mag de tuin ongestoord bloeien en groeien en wemelen van het leven. Dan met een zachte hand en kritisch oog hier en daar ingrijpen.

Na een pauze van een aantal weken is er in januari het renovatieplan uitgevoerd. Enkele elementen zijn vernieuwd, de brug, de vijver, de perken en de ‘zonneberm’ zijn stevig onderhanden genomen. Een laag zand er over zorgt weer voor de verarming van de grond. Dit klinkt misschien raar, maar juist de verrijking van de aarde maakt de tuin armer.  Sommige planten profiteren van de overvloed terwijl de meeste, juist de bijzondere verdrongen worden. Deze werkzaamheden werden uitbesteed aan Jan de Vries “Grijs kleurt Groen”.  Met behulp van de tuinvrijwilligers hebben we de stenenmuren gerenoveerd, vernieuwd, diverse varen soorten aangebracht en is de knuppelbrug vernieuwd. Er is ook een begin gemaakt met verbetering en vernieuwing van de vijver.

Vorige week zijn we weer met alle natuurtuin vrijwilligers gestart met de na-winterse-activiteiten zoals snoeien, houtrillen aanvullen en herstellen, vergane boomstammen vervangen, renovatie, herstel en nieuwe aanleg.

De natuurtuin is een levend klaslokaal waarin de dynamiek van de natuur bepalend is, de biodiversiteit wordt vergroot, de flora verwildert, dus zichzelf vermeerdert en verspreidt. Dieren zijn voor voedsel afhankelijk van de vegetatie. Ze hebben rust, veiligheid en behuizing nodig en dat alles kunnen ze in de natuurtuin vinden. Zo werken we aan het verrijken van de biodiversiteit. Roodborstjes en heggenmussen nestelen zich veilig in de takkenrillen, maar ook spitsmuizen en egels. Vlinders komen af op voldoende waardige voedselplanten en de solitaire bijen kunnen hun kroost in de insectenhotels veiligstellen. Alles staat er klaar voor.